For döngüsü kullanımı C# For Loop

Posted by

Yazılım dünyasının olmazsa olmazlarından olan döngüler. Evet bu yazımızda For döngüsü kullanımı C# inceliyor olacağız.

Bir işlemi birden fazla kez ve birden fazla değişkenle yapmak istediğimiz durumlarda başvurduğumuz bu yöntem kodumuzu temiz ve anlaşılır olmasına büyük katkılar sağlar. Birden fazla kez aynı kodu kullanmaktansa bir for döngüsü ile bir kaç satırda işimizi görüyor oluyoruz. Peki nasıl çalışır bu for döngüsü anlatalım.

for( -değişken ve değeri- ; - koşul - ; -değişkene müdahale- )
{
   //İşlemler
}

Anlaşıldığı üzere döngümüz for ile başlıyor. for içerisine önce bir değişken ve o değişkenin değeri belirleniyor. Diyelim ki int bir değişkenimiz var adı i ve değeri sıfır olsun. Sonrasında bir koşul belirtmemiz gerekiyor ve bu koşulda i küçükse 10 dan olsun. Son olarak değişken her bu döngüyü tamamladığında i değişkenimize +1 eklesin. Bu durumda anlattığımız for döngüsü kullanımı aşağıdaki gibi olacaktır.

for(int i = 0; i<10; i++)
{
  //işlemler
}

Şimdide döngümüze bir işlem ekleyelim. Bir listbox nesnemiz olsun ve içerisinde döngü her döndüğünde sayıları yazdıralım. konuyla alakalı yenileme deyimlerini buradan inceleyebilirsiniz.

for(int i = 0; i<10; i++)
{
  listBoxFor.Items.Add(i);
}

Bu işlemi yaptığımızda aslında yapmış olduğumuz şey, i değişkeni 0dır. i 10dan küçük olduğu sürece i değişkenini bir arttır ve döngüye devam et. listboxfor nesnesine i değişkeninin değerini item olarak ekle.

For döngüsü

sonuç olarak listbox nesnemiz bu şekilde görünecektir.

For Döngüsü kullanımı C#

Daha anlaşılır olması nedeniyle for döngüsü kullanarak listbox nesnemize 1 den 10 a kadar yazdıralım. ilk örnekten farklı olarak yapmamız gereken şeyler çok basit. i değişkenini 0 dan değil de 1 den başlatıyoruz ve i değişkeni 10dan küçükse veya eşitse döngüyü devam ettir diyoruz.

for(int i = 1; i<=10; i++)
{
  listBoxFor.Items.Add(i);
}
For döngüsü
for kullanımı

i değişkenini 0dan başlatırsak eğer listemizde 0dan başlayacaktır. Sonuç olarak for döngüsü kullanarak neredeyse 10 satırlık kodu tek satırda yapmış olduk.

Eğer for kullanmamış olsaydık ne yapacaktır onu da göstermek isterim. Yapacağımız şey tek tek her satır için ilgili alanı eklemek olacaktır. Şöyleki;

 listBoxFor.Items.Add(1);
 listBoxFor.Items.Add(2);
 listBoxFor.Items.Add(3);
 listBoxFor.Items.Add(4);
 listBoxFor.Items.Add(5);
 listBoxFor.Items.Add(6);
 listBoxFor.Items.Add(7);
 listBoxFor.Items.Add(8);
 listBoxFor.Items.Add(9);
 listBoxFor.Items.Add(10);

Evet For döngüsü kullanımı c# bizi çoğunlukla büyük bir yükten kurtarmaktadır ve zamanımızı bize iade etmektedir. For ve Foreach döngüsü kullanımlarını iyi öğrenmenizi tavsiye ederim. Foreach kullanımını anlattığımızı yazımıza Buradan ulaşabilirsiniz.

Konuyla alakalı düşüncelerinizi ve sorularınızı yorum yazarak belirtebilirsiniz. İyi çalışmalar.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir