SQL Nedir ?

Posted by

Bu yazımızda Sql nedir ? SQL Ne İşe Yarar ? sorularının cevaplarını veriyor olacağız. SQL bir veri tabanı uygulamasıdır ve Structured Query Language kelimelerinin kısaltılmasıdır. Yazılım için üretilen programların veri deposu olarak kullanılan bir uygulamadır. Veri yönetimi için ihtiyaç duyulan ve tercih edilen veri tabanı uygulaması olan sql, hemen hemen her uygulamada farklı versiyonları kullanılmaktadır.

sql nedir

Günümüzde yaygın olarak kullanılan sql veri tabanlarının versiyonları aşağıda sıralandığı gibidir.

  • MySql
  • MsSql
  • Oracle
  • IBM DB
  • PostgreSQL
  • Sybase
  • Progress
  • Firebird
  • Access
  • IBM Informix

SQL Ne İşe Yarar?

SQL nedir , SQL ne işe yarar sorusuna veri yönetimini sağladığımız alan diyebiliriz. Çünkü veri tabanı yönetimi her geçen gün gelişerek büyüyor. SQL veri tabanı yönetiminin temel taşlarından birisidir. Dolayısıyla tüm veri tabanı işlemleriniz için verileri işlemek adına ihtiyacınız olacaktır. Daha önceden belirlenmiş anahtar kodlarla işlem yapılan bu veri sorgulama dilinde büyük boyutlu verileri birkaç işlemle işlemek mümkündür. Temel amacı verilerin ve veri kümelerinin yapılacak olan iş doğrultusunda modellenmesidir.

SQL ile yapabileceğiniz işlemler aslında bir hayli geniş bir yelpazeye yayılıyor. Veri modellemesinde bir alt sınır olmadığı için tüm veri tabanı sistemleriyle uyumlu olarak çalışabiliyorsunuzSQL ne işe yarar sorusunun karşılığı olarak şöyle bir tablo çıkartabiliriz.

  • Veri tabanında var olan verileri kaydedebilirsiniz
  • Veri tabanına yeni veriler çekebilirsiniz
  • Veri tabanındaki verilerin tamamını güncelleyebilirsiniz
  • Milyonlarca veri üzerinden sorgulama ve arama yapabilirsiniz
  • Verileri silebilir, veri kayıtlarını yeniden oluşturarak yeni bir veri tabanı kurabilirsiniz
  • Veri tabanına ait yeni tablolar üretebilirsiniz
  • Kimlerin veri tabanına bağlanarak verilere ulaşabileceğini ayarlayabilir, güvenlik ayarlarınızı bu doğrultuda değiştirebilirsiniz.
sql nedir

SQL Kullanım Amaçları Nelerdir ?

Veri yönetimi yapmak istediğimiz her alanda kullanılabilmektedir. Diyelim bir dosyamız var. Dolayısıyla her veriye yönlendirmeler sayesine zaman kaybetmeksizin ulaşıyoruz. İşte SQL veritabanını bu şekilde reel hayatta örneklendirebiliriz. Bu dosya SQL veritabanımız, Kenarlarındaki işaretler Tablolarımız, içerisindeki işaretlerde Sütunlarımızdır.

Bir veritabanına bağlı kullanıcılar verileri kaydetmek, güncellemek, silmek ve okumak için ilgili komutları göndermeliyiz. Bu yüzden hemen hemen her program ufakta olsa Veritabanlarına ihtiyaç duyuyor diyebililiriz.

Yaygın olarak Web programlarımızda Mysql, yapısı itibariyle mevcut web uygulamalarının yapısına uygundur. Fakat MSSQL de Mysql kadar yaygın olmasa da daha çok web programlamada kullanılmaktadır. Mysql ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir. En yüksek performansı linux işletim sisteminde alınsa da Windows, Unix ve Os/2 işletim sistemlerinde de kullanılabilmektedir. En çok kullanıldığı projeler web tabanlı projelerdir. Çünkü veri tabanı kullanımına ihtiyaç duyulan web projeleri, Php ve Asp.net gibi destekleri bulunan Mysql biçilmiş kaftandır. Mssql ise genellikle masaüstü programlarının verileri saklamak için kullanılan bir veritabanı türüdür. Fakat Api ile çalışan sistemlerde de kullanımı yaygındır.

SQL Başlarken

Bu noktada Sql başlangıç aşamasında bilmeniz gereken detaylara değinmek isteriz. Örnekle anlatmak gerekirse bir Uygulama tasarladığınızı düşünelim. Uygulama içerisinde bir veri tabanına ihtiyaç duyuyorsanız bu muhtemelen Mysql, Mssql ve ya Microsoft Access olacaktır.

Sonrasında yapacağınız uygulamaya nazaran C#, Asp.net Yada Php gibi yazılım dillerinde kendinizi geliştirmenizde fayda var. Bundan kasıt Masaüstü bir program yazmak istiyorsanız öncelikle C# kabiliyetinizi geliştirmelisiniz yada bir web uygulaması geliştirmek istiyorsanız php yada asp.net gibi yazılım dillerinde kendinizi geliştirmelisiniz.

Mssql yada Mysql çok derin kodları olsa da basit ve temel kodlarıyla da pekala uygulamanızı çalışır duruma getirebilirsiniz. SQL komutları hakkında bilgi almak için Buradan Sql komutlarını paylaştığımız yazımıza ulaşabilirsiniz. SQL dersleri için blog sayfamızın SQL kategorisine buradan göz atmanızı tavsiye ederiz. Son olarak Sql hakkında daha fazla bilgi almak için buradan microsoftun sayfasına ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir